Щиро вітаємо Христину Суровик, ученицю 10 класу Нагачівської СЗШ Яворівського району, вихованку секції української мови та літератури з перемогою – дипломом І ступеня у напрямку «Дослідницькі проєкти», категорія «Наукова стаття» на Всеукраїнському конкурсі літературних, дослідницьких та мультимедійних учнівських проєктів, присвячених 150-річчю з дня народження Лесі Українки.

Як зазначив голова журі конкурсу, науковець з Волинського національного університету імені Лесі Українки д. філол. наук Сергій Романов, Леся Українка належить до тих письменників, які не навчають і не повчають, вона просто засвідчує власний досвід, виявляє свій погляд на речі, на світ, на життя і мені імпонують тексти молодих людей, які саме в тому ключі намагаються діяти, щось брати для себе, щось відкривати для свого читача, для нас, для журі.

У своїй статті Христина аналізувала казки Лесі Українки, порівнюючи їх з казками Оскара Уайльда. Своєю роботою учениця засвідчила: «Оскар Вайлд у проаналізованих казках порушує аспект розуміння краси як шлях до звільнення від негативу. Краса, мистецтво, творчість є запорукою справжнього щастя людини, яке не може замінити жоден з коштовних каменів («Щасливий Принц»). І про це варто говорити і пояснювати з дитинства, щоб наступні покоління росли щасливими і гармонійними. Кожен з героїв казок Лесі Українки та Оскара Вайлда робить це для того, щоб змінити світ на краще і знайти своє місце у світі і пізнати, яким він є насправді».

         Висловлюємо велику вдячність науковій наставниці і натхненниці – Юліані Василівні Лесняк, аспірантці кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка. Завдяки допомозі і підтримці Юліани Василівни, її чуйному ставленню та уважності до юної манівки можемо пишатися такими результатами.

          Бажаємо Христині нових здобутків і не зупинятись на досягнутому!

 

Хомик Т.С.,

методистка КЗ ЛОР «ЛОМАНУМ»