У вівторок, 9 січня 2024 р. Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді провела обласний семінар “Особливості проведення II (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН в сучасних умовах”, в роботі якого взяли участь керівники наукових товариств, директори малих академій і керівники учнівських науково-дослідницьких проєктів. Упродовж семінару учасники обговорили наступні питання:
• терміни та правила проведення I та II етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН;
• бази проведення конкурсу-захисту;
• документація конкурсу-захисту;
• тематика науково-дослідницьких робіт учнів.
9-11 січня 2024 р. відбулись засідання у наукових відділеннях, зокрема учасники відділення літературознавства, фольклористики, мистецтвознавства та української мови обговорили актуальну тематику робіт – важливість дослідження літератури на воєнну тематику, стан та функціонування мови у соцмережах, дослідження польового матеріалу тощо.
У рамках роботи відділення історії, керівники робіт ознайомились з вимогами до оформлення науково-дослідницьких робіт, постерів та презентацій. Також спікерами семінару було наголошено на типових помилках під час захисту науково-дослідницьких робіт.
У відділенні математики протягом семінару зауважувалось на актуальній тематиці учнівських робіт. Окрім того, члени журі розповіли про підготовку до захисту та окреслили основні помилки.
У відділенні наук про Землю відбулась зустріч вчителів географії, керівників гуртків дослідницько-експериментального напряму, наукових товариств з викладачами географічного та геологічного факультетів ЛНУ імені Івана Франка. Під час зустрічі викладачі наголосили на виборі актуальних тематичних напрямів досліджень, звернули увагу на методичні аспекти щодо проведення соціальних досліджень та оформлення результатів, використання методу ментальних карт у соціально-географічних дослідженнях. Основну увагу учасників заходу звернено на загальні положення основних вимог до оформлення картографічного матеріалу науково-дослідницьких робіт.
Учасники семінару відділення економіки розглянули особливості підготовки до I етапу конкурсу-захисту, методологію та науковий апарат дослідження.