У рамках Комплексної програми посилення державотворчої та консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 та відповідно до наказу департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації від 28.09.2023 р. № 02-01/01/403 з 01 до 31 жовтня 2023 року проведено обласний конкурс патріотичної відеопоезії «Відлуння війни моєї».

          На конкурс подали роботи 99 учасників – учні 5-11 класів м. Львова та області. За підсумками оцінювання перемогу здобули 43 учні у вікових категоріях 5 клас, 6 клас, 7 клас, 8 клас, 9 клас, 10 клас та 11 клас. Журі оцінювало відповідність роботи терміну «відеопоезія», оригінальність образно-художнього мислення, творчу неповторність та креативність, повноту розкриття теми та художніх образів. Також враховувалось, чи пише учасник поезію.

          24 листопада у приміщенні Дзеркальної зали ЛНУ імені Івана Франка відбулось урочисте підбиття підсумків та нагородження переможців.

Зустріч розпочала директор КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Іванна Антонівна Бородчук. Вона наголосила на важливості цього заходу у контексті подій, що відбуваються, та висловила велику підтримку поетично обдарованим дітям, на долю яких випало стати «поколінням, обпаленим війною».

          Роман Олексійович Крохмальний, канд. філол. наук, в.о. декана філологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка розповів, що жанр відеопоезії є сучасним, цікавим і близьким молодому поколінню форматом висвітлення власної творчості у якому органічно поєднуються художній візуальний ряд та поетичний текст, явний або прихований.

          Оцінювало роботи журі у складі: голови журі Ольги Фразе-Фразенко, (поетка, виконавчий директор «Продакшн Студії OFF Laboratory») та членів журі – поетки І. Мулярчук (Щепна) та Х.С. Волощак, керівниці літературної студії «Галиця» КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді». Вони записали відеозвернення до переможців, поділившись власними враженнями від конкурсних робіт, проаналізувавши їхню тематику та художню якість. Відеопоезія – це формат, який декламується через зображення, кольори, форми та композицію. Відеопоезія може включати різні техніки та стилі, такі як анімація, спеціальні ефекти та незвичне представлення поетичного тексту. Журі побажало учням продовжувати працювати над власною творчістю та удосконалювати її.

          Офіцер ВМКЦ Західного регіону, військовий кореспондент інтернет-видання АрміяInform Тарас Грень наголосив, що для нього особисто і для військових надзвичайно цінним є розуміння того, що зростає молоде покоління, яке розуміє біль втрат та відгукується на воєнну тематику поетичними творами. Це зворушує і надихає продовжувати боротьбу на волю України та її територіальну цілісність.

          Захід завершився теплими словами подяки та взаємопідтримки та спільним фото.

 

 

Т.С. Хомик, методистка

КЗ ЛОР «ЛОМАНУМ»