Завершився обласний конкурс есе «Знай і вивчай свій родовід»

У рамках Комплексної програми посилення державотворчої та консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 та відповідно до наказу департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації від 01.11.2023 р. № 02-01/01/454 з 06 до 30 листопада 2023 року проведено обласний конкурс есе «Знай і вивчай свій родовід».

          У конкурсі взяли участь 23 учні 9-11 класів Львова та області. Роботи конкурсанти подавали на чотири номінації: «Мій рід на тлі історичних подій», «Етнічний стиль мого роду», «Етнораритети в моїй родині», «Наративна історія та комунікативна пам’ять поколінь». За підсумками оцінювання, 12 учнів стали переможцями.

          19 грудня в 312 ауд. (конференцзал) філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте нагородження переможців.

          Розпочав зустріч заступник декана філологічного факультету з наукової роботи, канд. філол. наук. Олександр Моторний. Він наголосив на важливості такого конкурсу для школярів та необхідності продовжувати вивчати власний родовід.

          Директор КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Іванна Антонівна Бородчук зазначила, що цей конкурс є надзвичайно потрібний для фіксування родинної пам’яті, збереження і передавання сімейних традицій, популяризації вивчення родоводу серед шкільної молоді.

          Під час заходу переможці виступили з короткими доповідями, ділились спогадами про героїчні та визвольні сторінки з родинних переказів, розповідали історії про репресованих прадідів-прабабусь, про рідних – учасників військових дій під час Першої та Другої світових воєн та сучасної російсько-української війни. Учнівські виступи були дуже зворушливими, супроводжувались презентаціями родинних світлин та документів з сімейного архіву початку ХХ ст.

          Підсумував зустріч Володимир Іванович Голубець, аспірант кафедри історичного краєзнавства ЛНУ імені Івана Франка. Він зробив невеличкий екскурс в історію російсько-українського протистояння та обґрунтував важливість дослідження власного родоводу для збереження національної ідентичності українців.

 

 

 

Хомик Т.С.,

методистка КЗ ЛОР «Львівська обласна

Мала академія наук учнівської молоді»