Упродовж двох тижнів з 6 до 16 червня 2023 року відбувалася обласна літня школа під назвою «Від культури мови до культури народу». Школа мала змішаний формат, організаторами були КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» та викладачі філологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.

У школі взяли участь 25 учасників, учні 8-10 класів з Жовківського ЗЗСО №2, Липівського ЗЗСО Стрийського району, Мокротинського ЗЗСО Львівського району та Скварявського ЗЗСО Львівського району та учні ліцеїв №2, 28, 93 та СЗШ №67 м. Львова.

Під час навчання протягом першого дистанційного тижня учні дізнались про визначення мікротопонімів як мовознавчого явища та чому важливо фіксувати та описувати топоніми як мовну характеристику місцевості.

Окреме заняття було присвячене характеристиці карт, історії картографування мікротопонімів та сучасним варіантам Гугл карт, які застосовують при фіксуванні та описі.

За підсумками вивченої теоретичної інформації учні взяли участь у командному змаганні «Мікротопонімний тренінг», який підготували та провели доценти ЛНУ імені Івана Франка, випускниці Львівської МАН Наталя Василівна Сокіл-Клепар та Олеся Романівна Сколоздра-Шепітко. Учні розподілились на 3 команди та виконували різноманітні завдання: відгадували мікротопонімні ребуси, пояснювали етимологію окремих назв, групували лексеми за загальними ознаками та відповідали на запитання бліц-опитування.

Окремою сторінкою літньої школи було вивчення урбанонімів та топонімних назв м. Львова. Учні мали навчально-пізнавальну екскурсією «Від старого до нового університету: місцями Івана Франка» (провела доцент Наталя Богданівна Тихолоз) та, поринувши у далекий 1884 рік, здійснили віртуальну студентську мандрівку разом з Іваном Франком за маршрутом Львів-Стрий через села Синєвидне – Побук – Бубнище – Поляницю – Тисів – Церковну – Кальну – Мізунь – Вигоду -Шевенкове – Лолин – Людвіківку – Вишків – Сенечів -Гошів – Болехів – Моршин – Стрий. Організував і провів «похід» професор ЛНУ імені Івана Франка Валерій Семенович Корнійчук.

Завершилась школа підбиттям підсумків, врученням сертифікатів та нагородженням пам’ятними призами, які вручив декан філологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка Роман Олексійович Крохмальний.

Школярі були відкриті, активні, залучені, цікавились мікротопнімікою як новим напрямком досліджень, розповідали про незвичні назви рідного села, спілкувались і активно комунікували. Ось відгуки учасників:

Христина Глодан: «Дякуємо за можливість побувати у такій пізнавальній літній школі, в якій ми дізнались, що таке топоніми, ознайомилися з методикою збору топонімів, а також взнали більше інформації про життєпис та біографія Івана Франка💸. Навчання було цікавим, захоплюючим, познайомилась з новими людьми. Велика заслуга організаторам!»

Назарій Цимбала: «Літня школа, на мою думку, була неймовірним досвідом. Вона надала мені чудову можливість поглибити свої знання в цікавій та стимулюючій атмосфері. Вчителі були висококваліфікованими та пристрасними, що допомогло мені вивчити багато нової інформації. Все відносно школи – розташування, інфраструктура та програма – було відмінним. Літня школа була незабутнім досвідом, який рекомендую всім, хто бажає розширити свої знання і гарно провести час»

Юрій Гадьо: «Хочеться подякувати організаторам літньої школи за незабутній досвід. Неймовірно захоплива нова інформація, цікаві екскурсії в стародавньому та історично багатому Львівському Національному Університеті. Дякую за можливість збільшити знання про Івана Франка.

Літня школа по правді запам’ятається мені надовго, як і інформація, яку я дізнався в ній. Велика подяка організаторам»

Також подаємо відгуки учителів, керівників команд Наталі Жезло: «Літня школа – це не лише корисно і пізнавально, – це нові знайомства, – новий життєвий досвід, – це добрий поштовх навчитися чогось нового, проявити себе! Щиро дякуємо!» та Михайла Скрипки «Участь у цій літній школі була для нас певним викликом. Топоніміка для багатьох наших учнів відкрилася по новому. Це крок до розуміння, що мова, культура, історія сьогодні мають значення».

Дякуємо сердечно всім, хто був із нами впродовж цих двох тижнів та долучився до спільної роботи! До нових зустрічей!