Організаторами наукового зібрання є Національний центр «Мала академія наук України» та КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді». Щорічно конференція відбувалася у Львівському національному університеті імені Івана Франка, однак, зважаючи на ситуацію, вже втретє захід проводять у дистанційному форматі за допомогою платформи ZOOM. Цьогоріч до участі у конференції зголосилися 185 учнів із 20 областей України.

Під час урочистого відкриття конференції з вітальним словом до присутніх звернулася директорка КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Іванна Бородчук. Іванна Антонівна відзначила, що вже дванадцять років поспіль травень є особливим завдяки проведенню  такого цікавого молодіжного заходу як Міжнародна учнівська науково-практична конференція «Україна очима молодих». «Ця конференція дуже важлива для молоді, адже дає можливість поглибити знання, здобути новий неоціненний досвід і врешті заявити про себе. Цьогоріч конференція відбувається в умовах війни, але відрадно, що молодь живе майбутнім, дивиться в майбутнє і будує плани щодо вирішення проблем у своєму регіоні та країні загалом», – зазначила Іванна Бородчук.

Учнівську молодь привітав проректор з наукової роботи Львівського національного університету імені Івана Франка, академік НАН України, президент Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді, професор Роман Гладишевський.

«Травневі дні традиційно були ознаменовані тим, що у Львівському національному університеті імені Івана Франка збиралася найталановитіша молодь для того, щоб поділитися своїм баченням майбутнього України, своїми мріями і планами. Тут організатори заохочували Вас відчути дух широкої академічної спільноти, окреслити траєкторію свого подальшого наукового зростання, – звернувся до молоді Роман Євгенович. – На жаль, два роки поспіль ми не могли зустрітися особисто через світову пандемію. Цьогоріч у наші плани втрутилася повномасштабна війна, яка змусила кожного з Вас подорослішати завчасно. Проте російському агресору не під силу зламати Ваш дух. Своєю участю в конференції «Україна очима молодих» Ви вже продемонстрували виняткову жагу до знань, наполегливість, цілеспрямованість, інтелектуальний потенціал, творчий підхід. А з такою молоддю, як Ви, абсолютно переконаний, Україна йде у світле майбутнє, де доведе свою самобутність і писатиме історію, яку творитимете саме Ви».

Слова вітання учасникам заходу адресував директор Департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска.

«Україна, яку ми побачимо у майбутньому – це Україна, яку збудує молодь. Це і є світ очима молодих. Відтак є великі сподівання на Вашу креативність і творчий підхід до справи. Переконаний, Ви зможете зробити все, щоби наша країна розвивалася, щоб її майбутнє було кращим і безпечнішим, адже те, що Ви сьогодні робите є частиною творення майбутньої еліти», –  зазначив Олег Володимирович.

Надалі конференція продовжилася у форматі доповідей. Так, присутні заслухали пленарну доповідь директора Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Ярослава Грицака «Що історія говорить нам про сучасну війну?».

Після виступу Ярослава Грицака до учнівської молоді звернувся президент Малої академії наук України, академік НАН України, професор Станіслав Довгий: «Для того, щоб держава була сильною, повинні бути сильні Збройні сили, сильна економіка. Для цього потрібні хороші фахівці в галузі фізики, математики, інженерії, космічної сфери, кораблебудування, телекомунікації тощо. Залучаючи дітей до творчості саме в цих сферах, ми утверджуємось у переконанні, що ми на правильному шляху. Ми не можемо опускати рук. Навіть у таких складних ситуаціях ми повинні діяти. Справді, нас вбивають, а ми відкриваємо музеї. Це сьогодні дуже важливо, бо ми повинні дати нашим дітям віру в перемогу, віру в майбутнє. Глибоке переконання, базоване на Ваших знаннях, приведе Україну до перемоги».

Міжнародна учнівська науково-практична конференція «Україна очима молодих» триватиме упродовж 30-31 травня 2022 року. Учнівська молодь має змогу презентувати свої доповіді у п’яти секціях – «Технології екологізації хімічних процесів промисловості: нові розробки та досвід впровадження в регіоні», «Інноваційні форми просторового розвитку (на прикладі свого регіону)», «Актуальні тренди розвитку підприємництва в Україні», «Збереження біорізноманіття в контексті сталого розвитку (на прикладі свого регіону)», «ХХ століття в історичній пам’яті: локальні історії».