Упродовж 19-23 червня в рамках Комплексної програми посилення державотворчої та консолідаційної ролі української мови на 2023 рік Львівська обласна Мала академія наук за підтримки Департаменту освіти і науки Львівської ОДА провела літню онлайн-школу “Як стати письменником: поради для тих, хто пише”. Лекторами школи для молодих письменників-початківців були відомі, активні в літературних колах українські поети та прозаїки: Галина Ткачук , Андрій Бачинський , Ольга Поворожнюк , Оксана Кришталева . В останній день школи, 23 червня, учні мали змогу познайомитися зі своїми лекторами вживу, почитати написані за останній тиждень твори, поспілкуватися, нафотографуватися й подружитися загалом. Чудові слова-побажання надіслали нам ті лектори, які, на жаль, не змогли долучитися очно.
❤️ Галина Ткачук, українська дитяча письменниця звернула до учнів так: “Дорогі учасниці та учасники літньої школи “Як стати письменником: поради для тих, хто пише”! Дякую вам за чудову можливість поговорити і передати вам маленьку частинку свого творчого досвіду. Кожне літературне покоління іде своїм шляхом, обираючи, чого вчитися у попередників, а що навпаки – відкинути. У розмовах із такими цікавими творчими особистостями як ви, я вже відчуваю, що ваше покоління в нашій літературі буде яскраве та своєрідне. Слухайтеся свого серця та пишіть!”
❤️Ольга Поворозник, українська поетка, режисерка, художниця надіслала з нагоди закриття школи наступного листа: “Тішуся, що в нас такі діти. Тішуся, що це наші діти. Глибокі, справжні і сміливі! Дорогі учасники літньої школи, дякую вам за час разом, за ваші думки та за відважні серця! Головне – творити щось справжнє, а ви це дуже можете. Бажаю чути свій внутрішній голос і йти за ним!”
Найкращими словами привітань вживу поділилися з учнями школи Андрій Бачинський, український дитячий письменник та Оксана Кришталева, українська письменниця, публіцистка, керівниця літературно-журналістської студії “На горищі”.
Позитивними словами про роботу школи відгукнулися й самі учні:
❤️Поліна Кердань, учениця 11 класу
“Ця школа – неймовірний досвід. Дуже вдячна, що є можливість не тільки познайомитися з людьми, які мають такі ж інтереси як і я, а ще й побачити, поговорити зі справжніми зірками літературм. А почути від них поради – те, про що я не могла б мріяти 💜“.
❤️Боляк Мар’яна, учениця 7 класу
“Ця школа була дуже крутим досвідом для мене. Мені найбільше сподобалося те, що ми могли поспілкуватися з відомими письменниками, задавати їм різні питання. Лектори були веселі та круті люди, з якими приємно спілкуватися. Школа дала мені величезну мотивацію писати🤍“.
❤️Вагиль Сашко, учень 10 класу
“Мені сподобалась літня школа. Я дізнався багато нового про письменників і поетів. Також отримав відповіді на більшість питань, які мене цікавили. Було трохи важко важко писати патріотичний твір (творчий проєкт онлайн-школи), але результат того вартий”.
❤️Хімчак Юлія, учениця 6 класу
“Щиро, Вам, дякую за таку чудову літню школу. Завдяки вашим лекціям я змогла познайомитися з відомими письменниками. Тепер у мене є досвід, як писати оповідання, вірші, казки. Я отримала відповіді на усі мої питання, щодо моїх творів”.
❤️Зоряна Шведа, учениця 6 класу
“Дякую вам за прекрасну школу .
Це був великий досвід для мене”.
❤️Костецький Матвій, учень 10 класу
“Дякую огранізаторам за подібний захід. Було дуже інформативно, я дізнався нове. Дякую всім)”.
❤️Зоряна Голець, учениця 7 класу
“Було круто. Дякую! Я писатиму з більшою охотою.І викладачі дуже гарні😉“.
❤️ Марія Дуда, учениця 11 класу
“Я безмежно рада, що вирішила зареєструватися і стати ученицею літньої онлайн-школи “Як стати письменником: поради для тих, хто пишуть”. Ішла туди, щоб познайомитися з новими людьми, такими цікавими й веселими, добрими й чуйними, котрі могли б поділитися власним досвідом у даній сфері й дати певні поради щодо письма. А ще дуже хотілося нарешті побороти свій писемний блок, через який мені важко створювати щось нове… Яка ж я щаслива, що наважилася на цей крок! Я не тільки познайомилася з новими для себе митцями й мисткинями, а й мала нагоду послухати їх, коли ті виступали зі своїми творами. Вони чудово пишуть! Мені так сподобався кожен виступ!! Я щиро-щиро аплодувала кожному й кожній. Зрештою, я й сама наважилася виступити. І це був мій дебют! Раніше я ніколи не виступала, презентуючи свою творчість, перед такою великою авдиторією та поважними людьми. Спочатку страждала певними сумнівами, мов, а чи варто зачитувати свій текст, оскільки я була ним не зовсім задоволена, а чи цікаво комусь, а чи вартий уваги мій твір… Та все ж я змогла вийти в центр і зачитати написаний мною текст після значного періоду паузи в письмі. І не пошкодувала. Так, хвилювалася, думала, що піде щось не так, але все одно змогла. І змогла я це зробити також завдяки підтримці всіх присутніх, їхній зацікавленості й увазі. Після того, як я закінчила читати свій твір, мені так аплодували! А дізнавшись, що це мій перший виступ, щиро вітали з дебютом! Це було та-а-ак приємно! Я досі почуваюся неймовірно щасливою!Сердечно вдячна організаторам і викладачам цієї школи за проведений з нами час, за підтримку і віру в наші сили й можливості, за добрі слова. Цей чудовий досвід я ніколи не забуду і буду розповідати про нього всім. Завдяки викладачам і учням, мені вдалося ще трошки більше повірити в силу власної творчості та відсунути на більшу відстань від себе страх публічного виступу, страх презентації того, що створено мною… Зовсім скоро, сподіваюсь, я остаточно позбудуся даних страхів, які тільки заковували мене. Буду працювати над собою!
Бажаю успіхів і творчої наснаги всім мисткиням і митцям, я кими я мала можливість познайомитися та поспілкуватися. Я вірю в вас та ваші сили! Ви здатні змінити цей світ на краще! Дякую за ВСЕ кожному й кожній з вас! Я ніколи не забуду вас!
❤️Гриньо Анастасія, учениця 11 класу
“Хочу висловити подяку за можливість бути учасником цієї класнючої літньої школи!! Я почерпнула великий багаж знань за цей тиждень. Отримала не лише відповіді на свої питання, а й дізналась багато нового. Лектори чудові, я в захопленні!!!
Щиро радію, що навчалась тут.
Ви круті!!!!”
Школа, справді, пройшла круто! Дякуємо сердечно всім, хто був із нами впродовж тижня! А результатом роботи онлайн-школи “Як стати письменником: поради для тих, хто пише” стане електронна збірка творів учнів найкращої літньої школи Львівської обласної Малої академії наук!